Pienpedot

Pienpedot

 

Suomessa yleisimmin metsästettäviin pienpetoihin kuuluvat supikoira, minkki, kettu ja näätä. Kaikkia näitä lajeja pyydetään loukuilla, mutta yleistä on myös jäljestäminen sekä koirametsästys.

Supikoira

Supikoira on nopeasti lisääntyvä, metsäkanalinnuille erittäin tuhoisa vierasperäinen laji. Supikoiran metsästys ajoittuu pääsääntöisesti alku- ja lopputalveen, koska keskitalven kovilla pakkasilla supikoira nukkuu talviunta. Tietenkin lumettomanakin aikana metsästys onnistuu koiran avulla, mutta pääpaino on juuri talven lauhimpina hetkinä, jolloin supikoira lähtee liikkeelle luolistaan. Joskus metsästäjä onnistuu tavoittamaan saaliin ilman koiraa, mutta usein supikoira on niin syvässä luolassa, että avuksi tarvitaan luolakoira, kuten mäyräkoira tai pieni terrieri.

Supikoiranmetsästystä
Mäyräkoira on oiva apu supikoiran luolametsästyksessä.

Minkki

Minkkiä pyydetään lähes ainoastaan loukuilla, mutta myös koiria käytetään joskus apuna metsästyksessä. Minkinpyynti tapahtuu lähinnä ranta-alueilla, jossa se tekee myös pahimmat tuhonsa verottamalla vesilintukantoja näkyvästi.

Kettu

Ketunmetsästys tapahtuu usein ajavan koiran avustuksella. Joskus kettu tavataan myös luolasta, jolloin tarvitaan avuksi luolakoira, tai vähintäänkin lapio ja riuska kaivumies.

Näätä

Näätä on metsäkanalintujen paha vihollinen. Se on erittäin haastava ja aikaa paljon vievä pyydettävä. Näätää pyydetään paljon loukuilla sekä myös jäljestämällä tai suomenpystykorvan avulla.