Pienriista

Pienriista

 

Pienriistan metsästysmuodoista yleisimpiä ovat sorsastus sekä metsäkanalinnun- ja jäniksenmetsästys. Myös kyyhky on viime aikoina kasvattanut kovasti suosiotaan metsästettävänä riistalintuna.

Sorsastus

Sorsastus tapahtuu yleisimmin passimetsästyksenä järvien ja lampien rannoilla. Noutava koira on mainio apu saaliiden löytämisessä haastavissakin olosuhteissa. Sorsanmetsästysaika alkaa 20.8 klo 12.00 ja päättyy joulukuun viimeisenä päivänä.

Metsäkanalinnunmetsästys

Metsäkanalintuja eli metsoa, teertä ja pyytä voidaan metsästää monin eri tavoin. Suomalainen, perinteinen metsästystapa on haukkuvalla koiralla – yleensä suomenpystykorvalla – metsästäminen. Tämä on kuitenkin nykyään yhä harvinaistuva tapa lintukantojen heikkenemisen johdosta. Monet metsästää ns. pomppulintuja eli etenevät kävellen ja ampuvat edestä nousevia lintuja. Pyytä on mahdollista metsästää myös pillin avulla kutsuen.

Jäniksenmetsästys

Jänistä metsästetään yleisimmin joko suomenajokoiran tai muun ajavan koiran avulla. Koiran ajaessa jänistä, pyritään hakeutumaan mahdollisille jäniksen kulkureiteille. Monesti varsinkin rusakoita metsästetään peltojen ympäriltä myös miesajona tai jäljestämällä, jopa kyttäämällä.

Kyyhkynmetsästys

Kyyhkyä metsästetään passimetsästyksenä yleensä puitujen viljapeltojen reunoilla. Kyyhky on erittäin tarkkanäköinen lintu, joten naamioinnin täytyy olla kunnossa. Yleensä apuvälineenä käytetään muovisia kyyhkyn kaaveita, jotka houkuttelevat lintuja laskeutumaan hyvälle ampumaetäisyydelle.